Bitter of Beter..

Mattheus 18:21 ‘Heer hoe vaak moet ik vergeven?

Wanneer mij iets werd aangedaan, dan wilde ik iemand daarvoor laten boeten. De ander laten voelen wat mijn pijn was. Gewoon door een afwijzende houding te hebben en de ander buiten mijn hart te sluiten. Een sneer te geven of steeds de fout voor de voeten werpen. Het hielp nooit. De pijn verdween niet. Het voelde ergens gerechtvaardigd dat ik zo deed. En ergens voelde ik me schuldig. Soms zei de ander sorry en vond ik het niet genoeg. Ik weigerde te vergeven en hield mijn bokkenpruik op. Wanneer ik zou vergeven, voelde het alsof ik het gedrag van ander goed zou keuren. Alsof ik mijn eigen pijn daarin moest vergeten.

Wanneer ik zelf een fout maakte, hoopte ik op snelle vergeving.

In Mattheüs gaat het verhaal verder.. Jezus geeft een voorbeeld: Er werd een knecht bij een koning gebracht die schulden had gemaakt. De knecht had miljoenen schuld bij de koning. De koning besloot het geld terug te eisen. De knecht kon het bedrag niet terugbetalen. De koning wilde hem met zijn vrouw en kinderen verkopen als slaaf. Hij smeekte de koning dit niet te doen. Hij smeekte: ‘Geef me alstublieft uitstel, ik zal u terug betalen.’ De koning krijgt medelijden en scheldt hem zijn schuld kwijt. Wow! Niet normaal.. Je zou maar te horen krijgen dat je jouw hypotheek vandaag moet aflossen. Het kan niet en er wordt gezegd: ‘Dan gaan we jou laten werken tot het betaald is. (Eigenlijk heel normaal toch?) Je smeekt de bank om genade en ze vertellen je dat je vrij bent. Het zou voelen of je de loterij wint. Ik ben vrij van schuld! Maar dan kom je buiten en in plaats van je vriend die je een tientje schuldig was ook vrij te spreken, wil je meer. Je eist het geld van de persoon.. ‘Je zorgt maar dat je het krijgt. Het maakt mij niet uit hoe je het doet, als het er maar komt.’

Er zijn mensen die gehoord hebben dat de knecht vrij werd van zijn miljoenenschuld en zien dat hij het tientje gaat eisen van iemand anders. De schuld van die persoon stond niet in verhouding met zijn eigen schuld. De koning hoort het en is woedend. De knecht wordt opgepakt en wordt in de folterkamer gezet, tot zijn schuld is betaald.

Mattheus 18:35 ‘Zo zal mijn hemelse Vader ook met jou doen als je de mensen niet vergeeft.’

Op het moment dat ik een ander niet vergeef, zet ik de ander in een schuldgevangenis en mezelf in gevangenschap van bitterheid, boosheid en afwijzing (folterkamer). Ik hoop dan dat de ander gekweld wordt, maar uiteindelijk word ik zelf gekweld.

‘Wat je zaait, zal je oogsten’, is een spreekwoord. Of ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ Zaai je vergeving, dan word je vergeven.

‘Heer, hoe vaak moet ik vergeven?’ Jezus zegt: ‘zeven maal zeventig maal.’ Steeds opnieuw dus. ‘Maar jij weet niet wat iemand mij heeft aangedaan’.. Klopt! Jezus wel.. Hij zei: ‘Vader, vergeef het hun! Ze weten niet wat ze doen.’ En dat klopt. Vaak weet iemand echt niet wat hij deed.. ‘Ja, maar hij deed het met voorbedachte rade. Ik wil echt niet vergeven!’ God wil je vrijmaken van iedere last. Bevrijd jezelf en de ander.

Vind je het heel moeilijk om te vergeven en wil je het wel? Bid dan maar mee..

‘Heer ik weet niet hoe te vergeven. Ik heb zoveel pijn in mijn hart. Ik wil het liefst dat de ander de rest van zijn leven boet. Maar Heer, ik wil het loslaten. Ik breng het bij U. En Vader vergeef het hun.. Want ze weten niet wat ze doen. Ik wil vrij zijn en laat het los bij U. Amen.’

Liedtip Opwekking 629 Youtube.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.