Een Balk

Een paar jaar geleden kwam ik bij een nieuwe coach. Ik liep vast in allerlei gebieden van mijn leven. Wat ze me daarop zei schokte mij..

Ik vertelde haar dat ik dingen wilde veranderen. Dat ik mijn hart wilde openen en vertelde haar waar ik moeite mee had. Ik had enorme woede af en toe, een woede die explosiegevaar had. Enorme controle drang en diep verdriet soms. Pijn uit het verleden waar ik niet mee afgerekend had.. Echte blijdschap had ik weinig. Mijn irritatiefactor was ook vrij hoog. Het lastige was, dat ik het vaak bij anderen legde. Als mijn man maar reageerde zoals ik hoopte en mijn kinderen deden wat ik wilde, als iedereen mijn grenzen maar respecteerde en klanten gewoon niet zoveel zeurden, dan was er weinig aan de hand. Ik vroeg de Heer me te helpen om geduldig te zijn voor al deze uitdagingen. Vaak lukte het mij een paar weken of soms maar een paar dagen om mijn geduld niet te verliezen en liefdevol te reageren op situaties die buiten mijn macht lagen.

Uiteindelijk liep ik er zo mee vast dat ik hulp vroeg van een coach. Een mooie christen die me verder kon helpen. Ik vertelde haar mijn struggles. Ze keek me aan en zei: ‘Aan de splinters van de anderen kunnen we niets doen. Dus, we gaan met jouw balk aan de gang. Vind je dat goed?’ Mijn balk? Ik was lichtelijk geschokt. Mijn balk. Kom op.. ik kon er toch niets aan doen hoe alles liep? Toch wist ik wat er in het Woord van God staat én wist dat dat de waarheid was. Ik legde het naast mijn situatie en kon niet anders dan doen wat er staat.. Namelijk eerst naar mijn eigen BALK gaan kijken.

Jezus zegt in Mattheüs 7:3-5 ‘Jullie letten goed op de fouten van anderen, maar je eigen fouten zie je niet. Het is alsof je een splinter ziet in het oog van de ander en in je eigen oog een balk zit.

Zo, die komt even binnen, Ik keek naar de fouten van anderen en vergat die van mezelf voor het gemak. Of ik rechtvaardigde mijn eigen fouten door bijvoorbeeld te zeggen dat het kwam door het gedrag van de ander. Bijvoorbeeld, ik vergat een klant te bellen en werd erop aangesproken. Doordat ik baalde dat ik het vergeten was en dat niet toe wilde geven (trots), werd ik boos. Ik beschuldigde dan mijn man dat hij het op een verkeerde toon had gezegd. Als hij het liefdevoller had gezegd, had ik er niet boos om hoeven worden. Zo kun je veel van je eigen gedrag goedkeuren. Mijn kind spettert over de wc rand, terwijl hij net schoongemaakt is. Ik heb die week al teveel hooi mijn vork genomen en val tegen dit kind uit. ‘Je kunt toch netjes gaan zitten’ en zulk soort dingen. Ik was te moe doordat ik mijn grenzen niet bewaakt had en mijn kind moest het ontgelden.

Jezus zegt dan: ‘Jij let goed op de fouten van de ander, maar die van je zelf vergeet je maar voor het gemak. Eigenlijk heb je veel grotere fouten’, zegt Hij.. Hij vergelijkt jouw en mijn fouten met een balk en die van de ander (degene die tegenover je staat) met een splinter. Jezus gaat verder.. ‘Je zegt tegen die ander; Kom ik haal de splinter wel even uit je oog (als jij het liefdevol had gezegd).’ Jezus is scherp en zegt: ‘Doe niet zo schijnheilig!’ Wow.. ‘Doe niet zo schijnheilig!!’ Hij noemt het schijn heilig.. ‘Stop met schijn heilig zijn en dan pas kun je zelf weer goed zien.’

Op het moment dat er een zandkorrel in je oog komt of een vliegje dan begint je oog te tranen en te irriteren. Je kijkt in de spiegel en kijkt wat erin je oog zit, zodat je het er zo snel mogelijk uit kunt halen. Het doet pijn. Alles in je lichaam zegt dat je het eruit moet halen. Je zicht is weg door de tranen, die ervoor kunnen zorgen dat het uit je ogen stroomt. Een soort natuurlijke reiniging. Hoe pijnlijk is dan een balk? Je ziet echt helemaal niks met een balk in je oog. Dus hoe kun je dan een splinter bij een ander zien? Jezus zegt: ‘Haal hem eruit.. Ga ermee aan de slag, zodat je erna de ander met zijn splinter kan helpen.’

Wil je genezing in relaties? Wil je herstel in je emoties? Wil je een heldere kijk op situaties? Haal je balk uit je oog. Een balk van trots, van onvrede, van kritiek, van angst, afwijzing, gierigheid en vul je eigen balk maar in. Ik wist alles wel, dacht ik. Alleen dat was al een dikke balk.. een balk waar ik zeker de splinter van een ander niet mee zag. Maar, wel het idee had dat ik helder de balk van een ander kon zien. Ik keek alleen maar tegen mijn eigen balk aan.

Wil je ook af van je balk en voel je dat dit een boodschap was voor jouw hart en weet je niet goed hoe? Vraag de Heer eerst om hulp. Hij zal je de weg laten zien die je kunt gaan en mensen op je pad brengen om je te helpen.

Weet je niet hoe je zelf hiervoor kunt bidden? Dan mag je dit gebed bidden. ‘Dank U Jezus dat U vertelt dat ik een balk in mijn oog heb. Wilt U mij laten zien waar ik geen helder zicht heb en mij helpen de balk te verwijderen, zodat ik kan zien? Dank U Jezus dat U komt met waarheid en leven. Zodat ik niet langer naar de ander zal wijzen als schuldige, maar zal belijden: ik heb het niet goed gedaan. Waar kan ik het goed maken? Heer mag ik Uw ogen, zodat ik kan zien wat U ziet in genade en waarheid. Zodat ik lief kan hebben omdat U de Liefde bent. Help me nederig en kwetsbaar te zijn, in Jezus Naam. Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *