Hoe zou jij je Redder eren?

Daar komt ze binnen. Een vrouw die bekend staat als hoer. Jezus is op bezoek bij de Farizeeër Simon. En wanneer Jezus daar bij hem aan tafel ligt, en de vrouw Jezus ziet, begint ze te huilen. Haar tranen druppelen op de voeten van Jezus. Zijn voeten worden nat en ze begint Zijn voeten af te drogen met de haren van haar hoofd.

Ze huilt aan Jezus voeten.

De Farizeeër velt een oordeel in Zijn hart. Pfff… Als deze man echt een profeet was, dan had Hij geweten dat deze vrouw een hoer was en dan had Hij dit nooit laten gebeuren. Simon bekeek het vanuit zijn positie van Farizeeër. Een wetgeleerde.

Het maakt haar niet uit wat iemand denkt. Ze wil Hem, Jezus zo graag eren om Wie Hij is. Een wetteloze vrouw, komt binnen bij een wetshandhaver en raakt zijn bezoek die aan zijn tafel ligt aan. Huilend nog wel. Wat een vertoning is dit.

Jezus kent zijn gedachten zegt: ‘Simon, luister, Ik heb je wat te zeggen.’ ‘Meester, ik luister.’ zei Simon en Jezus begint een verhaal.

Jezus zei: Een zekere schuldeiser had twee schuldenaars; de één was vijfhonderd penningen, (dat is het dagloon van een arbeider.) schuldig en de ander vijftig. Toen zij niets hadden om te betalen, schold hij het hun beiden kwijt. Zeg dan: Wie van hen zal hem meer liefhebben? Lukas 7:41-42

Wie zou meer dankbaar zijn, een rechtvaardige? Een wetsdienaar, of een hoer? Wie zou meer dankbaar zijn? Iemand die zichzelf al een goed persoon vindt? Of iemand die weet dat hij/zij genade nodig heeft?

Simon antwoordde en zei: Ik denk dat hij het is aan wie hij het meeste kwijtgescholden heeft. Hij zei tegen hem: U hebt juist geoordeeld. Lukas 7:43

Een wetsgeleerde is van de zekerheden. Zeker weet hij wat goed en fout is. Ineens verandert dat blijkbaar en hij zegt:’ Ik denk…’ Iedereen weet dat iemand die meer schuld heeft, meer dankbaar zal zijn. Iemand die 50.000 euro schuld heeft. Of iemand met 5000 euro. Het eerste bedrag voelt onoverkomelijk. Hoe kom ik daar ooit vanaf? De 5000 is te doen. Die persoon zal nooit zo dankbaar zijn. Word je gered van de dood of van in het water vallen, een groot verschil.

Ik ben gered van de hel. Ik was daar op weg naar toe. Ik was op weg naar de hel en toen hoorde ik dat daar Jezus was. Dat Hij mij had gered door aan het kruis te gaan en Zijn leven af te leggen voor mij. Dat Hij daar door alles en iedereen verlaten was. Dat hij kapot geslagen werd voor mijn genezing. Hij was daar en nam mijn enorme schuld mee aan het kruis en riep ‘HET IS VOLBRACHT.’ Zodat ik een open toegang heb gekregen naar God de Vader. In Hem leef ik en beweeg ik. Halleluja!

Zij heeft Mijn voeten met zalf gezalfd. Daarom zeg Ik u: Haar zonden, die veel waren, zijn haar vergeven, want zij heeft veel liefgehad; maar aan wie weinig vergeven wordt, die heeft weinig lief. En Hij zei tegen haar: Uw zonden zijn u vergeven. En zij die mee aanlagen, begonnen bij zichzelf te zeggen: Wie is Deze Die ook zonden vergeeft? Maar Hij zei tegen de vrouw: Uw geloof heeft u behouden; ga heen in vrede!

De farizeeër nam aanstoot aan de uitbundig bewogen vrouw die huilde aan en op de voeten van Jezus. Die Zijn voeten afdroogde met haar haren. Zijn voeten kuste en ze zalfde met olie.

De religie kijkt ook zo. Ja, ja als je echt een gelovige zou zijn, zou je dat niet doen. Je zou niet zo uitbundig zingen, je zou niet zo enthousiast over Jezus praten. Je zou ingetogen zijn en praten over een hoop die je hebt. Je zou je haar netjes vast doen. Je gedragen als een waardige vrouw, in je daad gelaat en gepraat.

Jezus kijkt heel anders. En Hij keerde Zich om naar de vrouw en zei tegen Simon: ‘Ziet u deze vrouw? Ik ben in uw huis gekomen: water voor Mijn voeten hebt u niet gegeven, maar zij heeft Mijn voeten met tranen natgemaakt en met het haar van haar hoofd afgedroogd; u hebt Mij geen kus gegeven, maar vanaf het moment dat zij binnengekomen is, heeft zij niet opgehouden Mijn voeten te kussen; met olie hebt u Mijn hoofd niet gezalfd, maar zij heeft Mijn voeten met zalf gezalfd.’

Op Youtube komen filmpjes voorbij van een rechter. De rechter kijkt vriendelijk uit zijn ogen. Mensen die bij hem komen, hopen op een eerlijk vonnis. Hij is een eerlijke, vriendelijke en oprechte rechter. Veel van de mensen worden vrij gesproken of krijgen een lage straf. Ze weten het niet zeker als ze naar hem toegaan. Ze hopen op genade. Net als de religie die het nooit zeker weet. Heb ik genoeg goed gedaan om Jezus te verdienen? Nee, nooit.

De vrouw wist het zeker. Ze eerde haar Redder al voor de redding die ze geschonken kreeg. De vrijspraak van Jezus. Ze wist in geloof dat Hij haar zou vrijspreken en eerde Hem daarvoor met haar liefde. En Hij zei tegen haar: Uw zonden zijn u vergeven. Lukas 7:48 En Hij zei tegen de vrouw: Uw geloof heeft u behouden; ga heen in vrede! Lukas 7:50

Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. Johannes 8:36

Jezus bevrijdt zeker weten. Hij heeft alles volbracht omdat God de wereld zo lief had. Johannes 3.16

Hoe zou jij je Redder eren?

Eén antwoord op “Hoe zou jij je Redder eren?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.